Introductie

Mijn naam is Annapetra Plooij de Boer en ik woon met mijn gezin, bestaande uit man, kinderen uit eigen nest en meerdere fantastische pleegkinderen, honden, paarden en poezen in een klein dorp aan het IJsselmeer in Friesland. Van kleins af aan ben ik opgegroeid met veel dieren, met name honden, ik zou niet zonder kunnen, ze zijn niet meer uit mijn leven weg te denken.

Maar soms…, gebeurt het gewoon. Je maakt een bepaalde keuze, daardoor krijgt je leven een onverwachtse wending  en zo ook bij ons… Ongeveer 15 jaar geleden besloten wij pleegouders te worden en kwam onze eerste, peuter pleegzoon Tom in ons leven. Naarmate de tijd verstreek werd het duidelijk wat een speciaal mannetje dit was. Tom is o.a. autistisch, heeft een ontwikkelingsachterstand en een articulatiestoornis, al met al een klein ventje met een grote rugzak. Door zijn meerdere handicaps is het helaas niet mogelijk voor dit ventje zelfstandig en gelijkwaardig aan onze maatschappij deel te nemen.

Tom kan niet naar een school, hij heeft thuisonderwijs en begeleiding.

Dan moet je inventief en fantasierijk met zo een situatie omgaan en naar alternatieven gaan zoeken. Tom heeft  dus wel één grote liefde in zijn leven: honden!!!! Om contact met hem te maken, zijn aandacht te vragen, een ingang te vinden, dat lukt met de hulp van de honden. De honden die we al hadden konden in deze behoefte voorzien, maar naarmate dat Tom ouder werd, zochten wij toch meer een “maatje” speciaal voor hem.

En toen, toen kwam er een australian labradoodle op mijn pad. Dat was liefde op eerste gezicht. Wat een fantastische gezinshond met daarbij zoveel extra kwaliteiten; allergievriendelijke vacht, super karakter, zeer trainbaar en werkwillig (zie uitleg Ras).

En daar was ze dan, ons wollig wondertje Teddie. Ze heeft een speciale missie in haar leven: bruggenbouwer tussen autisme en de wereld, maatje, speelkameraad voor een kind met een speciale hulpvraag, en al, al deze wensen zijn waar geworden. Woorden kunnen niet uitleggen het gevoel dat deze hond bij ons allen teweegbrengt, Ware liefde, onvoorwaardelijke loyaliteit, hoog knuffelgehalte, grote troost, slim, vrolijk, komisch, een absolute hartenbreekster.

Teddie heeft haar opleiding tot hulphond met succes afgerond. Alleen al haar aanwezigheid en bijzondere karaktereigenschappen zijn van onschatbare waarde in het dagelijks leven van onze Tom. Afgezien van haar training weet Teddie altijd precies op het juiste moment op de juiste plek te zijn daar waar nodig, een knuffelmoment, eventjes oogcontact, een bal om samen te spelen, een luisterend oor. Het is een waar genot en zo mooi om te zien en te beleven wat deze geweldige hond  voor het mannetje, en ons als gezin, doet en betekent.

Dus….eigenlijk mag je zo een ontroerende ervaring niet helemaal voor jezelf houden, dit is om te delen met anderen. Ik ben van mening dat deze unieke eigenschappen en kwaliteiten van dit ras moeten worden doorgegeven en worden gedeeld. Mijn grote wens is dan ook om een bijdrage te mogen gaan leveren aan het voortzetten van dit ras en de ontelbare mogelijkheden die deze honden kunnen bieden. Dat was het begin van Pride and Joy Australian Labradoodles. En nu, een paar jaar verder zijn wij als gezin letterlijk en figuurlijk omsingeld door deze fantastische honden. Ondertussen is de clan uitgegroeid tot een volwaardig geheel met meerdere honden van verschillende lijnen. Wij zijn bijzonder trots op al onze honden, genieten dagelijks van hun aanwezigheid, grappen en grollen maar zijn ook bijzonder trots op de tot nu toe voortgebrachte nakomelingen. Ons fok beleid legt de nadruk op het karakter en de servicegerichtheid van dit ras, zowel gezinshond als hulphond.

*uit privacy overwegingen is de naam Tom aangepast.